Přihlášení
jméno:
heslo:


zapomenuté údaje

Úvodní stránka
Výzkum konkurenceCoral - běžné účtyCoral - uvěryVaran - spořeníbanky, pojišťovny, ...

Sílící nejistota nahrává zlatu, dlouhodobě však stále kralují technologické fondy

17.9.2019  |  František Mašek


Obrázek: ZlatoFinanční trhy nadále ovlivňuje řada nejistot. Akciím pomohlo výše určité zmírnění obchodní války mezi USA a Čínou a také snaha stimulovat ekonomiku americkou centrální bankou Fed a také Evropskou centrální bankou nižšími úrokovými sazbami, respektive dalšími cestami. Faktem nicméně zůstává, že každá konjuktura a růst trhů mají svůj konec. Ve hře jsou navíc i další faktory. Kromě Brexitu zejména nedávný útok na ropná zařízení v Saúdské Arábii, který zřejmě přinese - snad jen dočasný - růst cen černého zlata. To vše nahrává zlatu, jehož cena může podle některých analytiků dosáhnout nového historického maxima.  
 
Nejistota, která přispívá k růstu cen zlata, se odráží v ročních výnosech podílových fondů. Ze 1451 fondů, nabízených podle serveru Finparáda na českém trhu, vykazují v tomto časovém horizontu enormní zhodnocení právě ty, které sázejí na tento drahý kov. Dvanáctiměsíční výnos fondu Amundi Funds Equity Global Gold Mines v eurech se podle dostupných údajů k začátku září přiblížil k 70 procentům. Fond Franklin Gold and Precious Metals Fund vynáší v téže měně přes 61 procent, v dolarech pak asi 53 procent. Fond BlackRock World Gold stejnojmenného správce s aktuálnějšími daty pak vydělává v dolarech za rok takřka 50 procent.

Uchovatel hodnoty i velké riziko



Při investicích do zlata je ale třeba vzít v úvahu časté cenové skoky jeho ceny i v době, kdy dlouhodobě roste. Experti proto doporučují mít ve zlatě nejvýše asi desetinu aktiv. Ostatně rizikovost těchto fondů je vyjadřována vůbec nejvyšším číslem 7, o stupeň vyšším, než u fondů, sázejících na technologie, jimž znovu patří z hlediska výkonnosti nejvyšší příčky v pětiletém investičním horizontu. Nejvíce, a to 20,36 procenta p. a., vydělává podle dostupných údajů technologický fond společnosti Franklin Templeton, a to v eurech. Těsně za ním se drží fond Parvest Disruptive Technology EUR (Classic) společnosti BNP Paribas s průměrným ročním výnosem 19,06 procenta. Dolarová verze technologického fondu Franklin Templeton pak vynáší 16,54 %.

Pořadí nejvýnosnějších fondů vévodí přirozeně akciové fondy, patřící zpravidla mezi nejrizikovější. Ze smíšených fondů vykazuje ve sledovaném tříletém období (znovu?) nejvyšší průměrný roční výnos, a to 12,93 procenta, fond BNPP L1 Plan International Derivatives (EUR). Smíšený fond J&T Opportunity CZK vynáší 10,56 % p. a., fond Franklin Global Convertible Securities Fund – USD 8,92 % v průměru za rok.

Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde


Nadále pozor na dluhopisové fondy



V případě dluhopisových fondů patří tentokrát primát fondu FF - US High Yield Fund EUR společnosti Fidelity International. Fond, zaměřený na rizikové obligace amerických firem s vysokým výnosem, vydělává ve tříletém období v průměru 6,15 procenta, zatímco brazilský dluhopisový fond společnosti HSBC v americké měně 5,69 procenta p. a. a dolarová verze zmíněného fondu Fidelity 5,63 % p. a. I nadále zůstává řada fondů, zaměřených na dluhové cenné papíry, v minusu. Faktické či možné snižování základních úrokových sazeb v USA a v Evropě podobným investicím příliš nenahrává.

Z fondů peněžního trhu a krátkodobých investic vykazuje za sledované roční období nejvyšší výnos, a to 4,07 procenta v korunách, BF Money Konzervativní fond Monety Money Bank. Generali Fond Konzervativní rovněž v naší měně vydělává 2,76 %, Amundi Funds Cash USD 2,63 procenta. Obdobné roční výnosy této skupiny fondů v současných podmínkách samozřejmě potěší, u konzervativních investic ale působí poněkud zvláštně. Na druhé straně zde najdeme řadu fondů se záporným výnosem.

Z garantovaných fondů vykazoval k 16. srpnu nejvyšší roční výnos, a to 10,57 % v korunách, fond ČSOB Světový expres 6. Ke konci srpna pak vydělaly za rok dolarové fondy Universal Selection 100 Head Start USD 2, Universal Selection 100 Head Start USD 1 a Universal Selection 100 USD  8,02 %, 7,64 %, respektive 6,69 procenta. Dvanáctiměsíční výnos těchto fondů je ale třeba brát vzhledem k jejich zpravidla daleko delšímu investičnímu horizontu jako orientační.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce



Fondindex se hluboko propadl



Fondindex se v září hluboko propadl. Oproti srpnu jeho hodnota klesla z 1,98 % na 1,51 %, tedy o 0,47 procentního bodu. Nejvyšší propad zaznamenala výkonnost akciových a také smíšených fondů. Ztrácely i ostatní typy podílových fondů kromě garantovaných či zajištěných, jejichž výkonnost jako u jediného typu fondů vzrostla.

Složení Fondindexu odráží zájem investorů o různé typy fondů, Od června vzrostl podíl dluhopisových fondů na tomto indexu z 24 na 28 %, u akciových z 24 na 25 %, garantovaných z pěti na šest procent, u smíšených naopak klesl ze 44 na 40 % a u fondů peněžního trhu ze tří na jedno procento.

Pořadí fondů s nejvyšším výnosem, nabízených v ČR, se v rámci jednotlivých tříd aktiv v poslední době příliš nemění. Řada z nich je vedena v zahraniční měně. Některé mají korunovou třídu. Názor na vývoj kurzu české měny k euru či dolaru není tak optimistický jako dříve, investor, který ji má jako hlavní měnu, by měl nicméně dál zvažovat, zda se nepojistit proti měnovému riziku.

Článek neslouží k poskytování osobního investičního poradenství, nepředstavuje investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani nabídku na uzavření smlouvy podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Před rozhodnutím k nákupu jakéhokoliv produktu vám proto doporučujeme kontaktovat investičního poradce nebo osobního bankéře, který vám poskytne více informací o produktech a doporučí, jestli se konkrétní produkt hodí k vašemu rizikovému profilu a do vašeho portfolia. Investiční nástroje uvedené výše nezaručují návratnost vložené investice. Hodnota investice může v čase kolísat, v závislosti na typu investice i výraznějším způsobem.





všechny příspěvky
Dále v rubrice

Nabídka specializovaného finančního zpravodajství - videa, rozhovory, podcasty...

Obrázek: Tisková konfernce Cvak Datově analytická společnost Scott & Rose, která provozuje specializovaný finanční portál Finparáda s vlastním zpravodajstvím nabízí videa, rozhovory, podcasty zaměřené na finanční produkty, služby a související témata z bank, penzijních, investičních společností a pojišťoven.

Nabídka prezentace pro vítěze soutěží a žebříčků Finparády.cz

Obrázek: Byznys Datově analytická společnost Scott & Rose sestavuje a aktualizuje od roku 2011 na specializovaném portále Finparáda.cz nezávislé žebříčky nejlepších finančních produktů a služeb. Ročním výsledkem žebříčků je vyhlášení Finančního produktu roku za jednotlivé produktové kategorie...

všechny příspěvky v rubrice










 






  money & business point   

 Domů   Tisk   Nápověda   Kontakt

Provozuje Scott & Rose   www.mbpoint.sk